enjOy reading my bLOg ya.i'm writing just for fun and if u don't like this,it's ok.coz x semua org suka apa yg kte suka..rite?so,for those who like dis,have fUn! :)

Friday, 16 December 2011

apologize.

sementara menuggu masuk waktu isyak,cik jiedah duk belek2 fb..then ternampak artikel nie,"10 cara romantik mohon maaf". it's sounds great rite? hehehe. cik jiedah pon copy n paste la kat cnie..hehehe.so,kepada sesape yg nk mintak ampun dan maap kepada boipren ke,girlpren ke,mak yah ke, kengkawan ke atau sesape sajelah, leh la cbe salah satu drpd cara2 di bwh nie okeh.! selamat mencuba. :)

1. Hulurkan sejambak bunga ke rumah atau ke pejabatnya. Jangan lupa selitkan sekali kad ucapan yang ditulis kata-kata indah untuk memujuknya. Lebih romantik jika bunga pilihan anda, adalah bunga kegemaran si dia.

2. Coklat boleh memberikan ketenangan kepada mereka yang sedang berduka lara. Jadi, hadiahkan kepadanya sebagai tanda anda memohon maaf. Paling romantik jika coklat tersebut anda suapkan ke mulutnya sebagai tanda anda begitu mencintainya dan tidak boleh hidup tanpanya di sisi.

3. Tulis sebuah kad ucapan yang memuatkan 10 sebab mengapa si dia perlu memaafkan anda. Sebab pertama sudah tentulah kerana kamu amat mencintainya dan tidak mahu kehilangannya. Pasti si dia berbahagia apabila membaca kad ucapan yang ringkas tetapi cukup menyentuh hati itu.

4. Bagi mereka yang agak jiwang atau meminati muzik, apa kata kamu tujukan sebuah lagu kepadanya melalui radio kegemaran anda berdua dengan ucapan memohon maaf. Tambah romantik jika anda sendiri yang menyanyikan lagu tersebut. Si dia yang mendengar sudah pasti sangat terharu dan menghargai kesungguhan anda memohon maaf.

5. Jika berkesempatan, tunjukkan kemahiran memasak anda. Sediakan menu kesukaannya dan layanlah si dia sebaik mungkin. Dengan layanan yang baik serta hidangan yang lazat, si dia pasti akan melupakan rajuknya.

6. Bagi mereka yang berkemampuan, bawalah pasangan anda yang merajuk itu ke pusat-pusat percutian kegemarannya yang mampu memberikan ketenangan. Dengan suasana yang nyaman, si dia pasti lebih mudah mendengar penjelasan yang anda mahu berikan serta memaafkan anda. Bagi mereka yang kurang mampu, ajaklah si dia ke lokasi yang banyak menyimpan kenangan manis di antara anda berdua.

7. Imbas kembali kenangan-kenangan manis yang tercipta di antara anda berdua. Dengan kenangan manis tersebut, mohonlah maaf secara ikhlas dan nyatakan kekesalan anda di atas segala masalah yang terjadi. Tidak salah jika sesekali anda mengalah demi insan yang tersayang. Apa yang penting hubungan cinta yang terjalin tidak putus di pertengahan jalan.

8. Hantarkan sekeping kad memohon maaf dan sekuntum bunga ke kediamannya sebelum dia keluar bekerja. Si dia pasti akan terharu melihat kesungguhan anda yang sanggup bangun awal pagi semata-mata untuk menyatakan maaf. Jika si dia telah memaafkan anda, ambil kesempatan itu untuk menghantarnya ke tempat kerja dan elakkan perbualan ke arah punca perselisihan faham yang terjadi sebelum ini. 

9. Ada juga individu yang tidak mempercayai daya tarikan yang ada pada sekeping kad atau sejambak bunga untuk meminta maaf. Kalau begitu gunakan kata-kata indah yang paling romantik untuk memohon maaf. Paling penting hadir dengan wajah yang ikhlas serta senyuman yang jujur. Harus diingat, wajah mereka yang terpaksa sangat mudah kelihatan dalam situasi seperti ini.

10. Cara terakhir, apa kata anda hantarkan SMS atau emel yang mampu membuatkan si dia ketawa. Dalam masa yang sama, turut selitkan kata-kata maaf agar si dia dapat memaafkan anda. Mood yang baik serta suasana yang ceria mampu mengembalikan rasa percaya si dia kepada anda. Tetapi awas, jangan ulangi kesilapan yang sama buat kali kedua.





Tuesday, 6 December 2011

Love dis song!

Mencinta Mu terangkan jiwaku
Merindu Mu hatiku selalu
Hanya diri Mu satu cintaku
Tak akan mampu ku jauh dari Mu
Satu nafas ku harap Kau ada
Hanya pada Mu Tuhan ku rayu
Chorus
Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku
Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi
Jangan pernah kau menjauh
Ulang Chorus 2x

p/s : aku bersyukur di atas segala nikmat yg kau berikan Ya Allah.. Alhamdulillah..amin. :)

Wednesday, 30 November 2011

adab membaca Al-Quran :)

*Disunatkan membaca Al-Quran dalam keadaan berwudhuk dan dalam keadaan bersih kerana yang di baca adalah ayat-ayat Allah. Tangan kanan hendaklah digunakan untuk mengambil kitab ini, manakala menggunakan kedua-dua belah tangan semasa memegang Al-Quran.

*Disunatkan membaca Al-Quran di tempat yang bersih, seperti di rumah, surau, musollah dan tempat lain yang dianggap bersih. Tempat yang paling utama adalah di dalam masjid.

*Disunatkan menghadap ke arah Qiblat ketika membacanya. Bacaan hendaklah khusyu' dan tenang.

*Mulut hendaklah bersih, tidak berisi makanan. Sebaiknya sebelum membaca Al-Quran, mulut dan gigi dibersihkan terlebih dahulu.

*Sebelum membaca Al-Quran, disunatkan membaca ta'awwudz, iaitu meminta perlindungan Allah dari gangguan syaitan yang direjam. Doa bagi menerangkan hati juga boleh dibaca sebelum atau selepas membaca ta'awwudz.

*Disunatkan membaca Al-Quran dengan tartil, iaitu membaca dengan perlahan-lahan dan tenang.

*Bagi yang memahami maksud ayat-ayat Al-Quran, disunatkan membacanya dengan penuh perhatian dan pengertian tentang ayat-ayat yang di baca.

*Disunatkan membaca Al-Quran dengan suara yang merdu dan bagus bagi menambah keindahan bacaan tersebut.

*Seelok-eloknya, ketika membaca Al-Quran, pembacaan hendaklah sehingga tamat tanpa ada diputuskan kerana ingin berbual-bual, ketawa dan bermain-main.Kesucian Al-Quran hendaklah di jaga.

~semoga anda dan cik jiedah mendapat keredhaan dariNya.. amin.selamat beramal. :)



 

Monday, 28 November 2011

lolly doll. :)

(▒)(▒)_______███☼███____(▒)(▒)
(▒)(█)(▒)__ ███_☼██████
_(▒)(▒)___██____████████
_________██____███▒▒▄▒▒....
__________██____█▒▒▒▒▒▒...
___________██____ █▒▒▒♥___(▒)(▒)
____________██_____▒▒____(▒)(█)(▒)
__________ __██____▒▒______(▒(▒)
_____________██__▓▓▒▓_______█
________██__██ ▓▓▓▒▒▒▓____█
_(▒)(▒)___███_ ▓▓_▓▓▓▓▓___█
(▒)(█)(▒)______▓▓__▓▓▓▓▓___█
_(▒)(▒)_____ _▓▓__▓▓▓▓▓___█___█
___________ ▓▓___▓▓▓▓_▓___█_█
__________ ▓▓___▓▓▓▓__▓▓__█
_________ ▓▓___███☼█__▓▓__█
___♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥ __▓▓_█
___ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__▒▒▒
____ ♥▒♥▒▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒____█
______ ♥▒▒♥▒♥▒♥▒♥▒♥▒▒♥▒♥__█
________♥▒▒♥▒▒♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒♥
___________♥▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒▒♥▒
_______________▓▓_▓▓
_(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
(▒)(█)(▒)_______▓▓_▓▓
_(▒)(▒)_________▓▓_▓▓
_______________▓▓_▓▓
_______________▓▓▓▓
_______________▓▓▓
______█████████
________██____██
______█☼█____██
______█_______██
______________█☼█
______________██__█▄



sje post.. sbb comel.! :)

Friday, 25 November 2011

23 ciri org yg mencintai kamu..

assalamualaikum..
hai guys..
di ptg jumaat yg barakah nie cik jiedah tbe2 terasa nk tulis psal chenta..
atau dlm bahasa omputeh nya ialah LOVE..
kome ade boipren??hehehe
cik jiedah dh ade...*maluuuuu..hehehe
okeh..straight to the point,,cik jiedah nk share
23 ciri org yg mencintai kamu..
hope this will help u especially a girl@women@ladies outside there to find ur mR.Right..
hekhekhek..
so,enjoy reading ya..!


1. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya.

2. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tau tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tau kegiatan kamu.

5. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ’selamat pagi’, ’have fun’, ’selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, karena dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dengan cara yang berbeda, bukan “aku CINTA padamu”.

6. Jika kamu merayakan tahun baru dan kamu tidak mengundangnya ke pesta yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, karena saat-saat itu ialah saat yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. karena saat bersamamu tidak selalu terulang.

8. Orang yang mencintai kamu selalu mengingat setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. karena dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, karena dia ingin tahu apa kgemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun susah menggemari kesukaan kamu, tapi akhirnya dia bisa.

10. Kalau kali terakhir kalian bertemu, kamu mungkin sedang sakit, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – karena dia khawatir tentang kamu, peduli tentang kamu.

11. Jika kamu mengatakan akan menghadapi ujian, dia akan menanyakan kapan ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS ‘good luck’ untuk memberi semangat kepada kamu.

12. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup karena kamu telah menggetarkan dunianya.

14.Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan senantiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan lingkungan yang mungkin membawa pengaruh buruk terhadap kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

16. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang bikin BETE, seperti menelefon kamu 100 kali sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19. Jika kamu memintanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira karena dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari memenuhi permintaan kamu walau sesulit apapun permintaan itu.

20. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda yang berharga buatnya.

21. Dan jika kamu coba menjauhkan diri darinya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyadarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu karena sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.


23. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, karena dia tidak mau kamu terbebani karenanya. saat kau pinta dia pergi, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, karena dia benar-benar mengerti apa itu cinta.



Thursday, 24 November 2011

renovate belog.

assalamualaikum..
hei guys.!
pe habaQ?
hope semuanya di dalam keadaan sihat walafiat..
hmmm..dh berkurun lmenya x bukak blog ni..huhu
dh dkat stgh taun dh..
actually aku nie pemalas nk menaip sebenarnye..
esaimen pon mlas nk taip..ni kan plak blog.. huhu
klau ikutkan hati,bnyk bnde nk ditaip dan diluahkan disini..
tp apakan daya..mlas pnye pasal..ku luahkan sahaja di dalam hati..huhu
sebenar benarnya,,ape yg membuat aku tergerak hati utk menulis blek kt blog nie adalah kerna....
aku telah membaca blog kawan aku nie..semundra.blogspot.com..
drpd blog dye lah aku terasa nk menulis blog blek..hehehe
thank's una.!
ur blog inspire me..hekhekhek..
so,,oleh kerana mood nk menulis tu dh dtg,,,aku pn renovate r dlu blog nie..
kasi santekk ckit..wpon pade hakikatnya xdelah santekk mane ponn..hahaha
hope lpas nie aku lebih rajen utk menulis di sinie.. 
k baiii.... 
:)

Friday, 25 March 2011

i'm the chef..!! :)

holla everibodi!!
huhu..poyo aje tajuk entry ni kan..haha..sje mempoyokan dri..ngeh3.
hmm..sgt3 x sangka arini..aku dpt 1st place dlm pertandingan memasak.!!! haha
nama pertandingan tu,"PENCARIAN CHEF TNB"..
aku join prtandingan nie ngan rumet aku..ktorg nk kate pndai masak sgt tu,x la..tp lau stakat nk isi perot sndri n femlie tu boleh la..huhu
ktorang msak 3 hidangan iaitu......


first : nasik goreng secreto de amor..
haha..ktorg pn xtau camner leh ltak name nie..name nie kluar secara apontan sbb langsung x bersedia..huhu

second : kangkung greng belacan Misz Leya
name ni ktorg letak sempena name partner aku nie...hiasan yg ntah ape2..huhu. failed!!

then....

third : ayam greng kicap Misz Gdah
nama nie sempena nama aku..hehe :)

huh...mmg x sangka gler2 leh dpt no 1..masak ntah hape2..cincai2 jer..serius. maen campak je dlm kuali.. tgk org laen msak cam best jer.. hiasan plak gempak2.. ktorg pnye tgk sndri la.. xmenarik langsung!! huhu. tp, Alhamdulillah..dah tertulis rzeki ktaorg...huhu.

dan...inilah yg kami dapat hasil kemenangan tersebut....
hamper.

dan sijil.

speechless laa..xtau nk ckap ape..sgt3 teruja!!
ni la team ktorg..

HOT n SPICY :)
  

k la..tata..!! have a nice day everibodi..!! :)



Thursday, 17 March 2011

miSs mOm.. :(

hmm....
ptg2 cmnie best gak dk lepak2 atas katil..on9 sambil dgr lagu...
tgh syok2 aku dk menyanyi sambil layan video,,tbe2 aku tengok satu video nie kat folder lappy aku..tgn aku teragak-agak untuk double click utk mainkan video nie..tp aku tekan jgk..saat berbunyinya muzik video ni,,trus air mat aku menitis.....nak tau video ape??
nie die..tgkla..
video
.
hmm...aku dah xde mak...mak aku meninggal 17 julai 2009...aku xnak cter pnjg..aku x bersedia lg utk cerita..mungkin di post akan dtg aku cterkan detik2 mak aku pergi meninggalkan aku..aku sdey sgt2..
aku terlalu rindukan dia..2 tahun dah aku menaggung rindu yg semakin sarat..xtau nk luahkan pada sape..
Ya Allah Ya tuhanku yang Maha Pemurah lagi Maha penyayang...
Kau ampunilah segala dosa2 ibuku...
Kau cucurilah rahmat ke atas roh Bondaku..
Kau tempatkanlah bondaku di kalangan orang2 yang beriman..
Kau lapangkanlah kubur bondaku..
Kau terangilah Kubur bondaku...
Kau kasihanilah bondaku sebagaimana dia mengasihi ku semasa keciliku Ya Allah..
hanya pada Engkau aku memohon sesungguhnya Engkau Maha Pengampun Ya Allah..
Amin Ya Rabbal Alaminnn...

Thursday, 10 March 2011

assalamualiakum..holla.!!

hmmm..tension sungguh di petang khamis yang indah ini..
nape tension?? cz esaimen x ciap ag..huhu.
due date arini..tp x kesahla..
yang penting untuk menghilangkan ketensionan sy ini, sy pOn mendapat idea yang sangat bernas iaitu mencipta blog ini..ngeh3..bernas sekali idea sy kan??haha
hmm..sy x reti sgt nk buat blog ni santekk macam org lain punyer..suke sgt tgk org lain punyer blog..mcm2 jenis ade..semuanya cantik2,kreatif n chOmel.
insyaAllah..sy akan belaja lagi untuk improve kan blog ni supaya jd lebih cantik.hehe
kepada sesape yg sudi nk follow tu,follow la..hehe
klau yg x sudi nk wat camne..bak kata pepatah "usah dirayu pada yg x sudi". huhu
ni je kot utk post yg first nie. hingga ketemu lg.daaaaaaa.. :)
salam perkenalan..luv ya!!



Inilah org yg buat blog nie..x comel, x manis..tp alhamdulillah..cukup sifat..